Sporturile de echipă la nivel de cluburi se pregătesc să intre în vacanță în această perioadă. Nu însă și conducătorii de cluburi, care au de pregătit următorul sezon. De fapt, tocmai acest aspect le dă mari bătăi de cap oficialilor, mai ales că trebuie să facă rost de bani. Partea financiară a fost o problemă și în ultimele luni pentru majoritatea cluburilor, indiferent de disciplină. Vorbind strict de handbal, cu câteva excepții, toate formațiile au acumulat luni de întârziere la plata salariilor, motivul principal fiind faptul că autoritățile locale nu au mai semnat pentru alocarea sumelor aprobate la bugetele locale.
Problemele financiare au început să apese serios pe nervi cluburile în urma Ordonanței de Urgență nr 58/2014, adoptată la sfârșitul anului trecut. Autoritățile locale au blocat finanțarea după modificarea unor acte normative. În urma textului de lege, activitățile sportive de interes național nu mai puteau fi susținute financiar. Mai multe autorități, în frunte cu CJ Sălaj, au sesizat problemele și au cerut lămuriri ministrului Gabriela Szabo. Ulterior, în regim de urgență OUG 58/2014 s-a abrogat cu Ordonanța 2/2015.
Ordonanța de Urgență nr. 2 își încetează efectul începând cu luna iunie, după ce a asigurat tranziția între două campionate. Prin intermediul a doi parlamentari, Gheorghe Tadici, managerul-antrenor de la HC Zalău, s-a adresat Comisiilor pentru Buget, Finanțe și Bănci din cadrul celor două Camere, Senat și Deputați. „M-am ocupat de problema aceasta prin deputatul Iuliu Nosa și senatorul Alexandru Vegh și am făcut Apel. Săptămâna trecută am stat și am lucrat la amendament, iar în cursul acestei săptămâni sper să intre în dezbatere la Camera Deputaților”, a declarat Gheorghe Tadici.
Astfel, pentru cluburile finanțate integral din bugetul local, așa cum este cazul multor cluburi din România, s-a propus următorul amendament către Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci din cadrul Camerei Deputaților:
Art XVI pct. (2) la Art 18.1 litera b) se modifică și va avea următorul conținut: Finanțarea activității structurilor sportive locale, constituite ca structuri non-profit în condițiile legii, participante la competițiile sportive locale, regionale, naționale și internaționale, organizate în conformitate cu statutul și regulamentul federațiilor naționale pe ramură de sport în baza contractelor, a programelor sportive ale acestora care prevăd promovare, selecție, participare, pregătire, organizare de competiții și evenimente sportive. Din sumele alocate pot fi finanțate toate tipurile de cheltuieli aferente programelor sportive, inclusiv cele de natură salarială.
Ca și motivare a amendamentului s-a specificat:
Un amendament asemănător a fost adoptat tacit în Camera Senatului, însă Camera Deputaților este forul decizional. Antrenorul care a câștigat medalia de argint cu naționala de handbal la Campionatul Mondial din 2005 speră ca proiectul de lege să fie adoptat înainte de vacanța parlamentară. „Altfel, începând cu 30 iunie, tot sportul românesc este blocat întrucât nu se mai pot face plăți salariale!”, a concluzionat Gheorghe Tadici.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER